Officieel geselecteerd voor Paralympische Spelen

WILHELMINAPARK 2016 227Laura gaat opnieuw naar de Paralympische Spelen. Vrijdag heeft NOC*NSF bekend gemaakt dat ze één van de achttien wielrenners is die geselecteerd zijn voor Rio. "Daar bent ik blij mee, ook al was de goedkeuring van NOC*NSF voor mij een formaliteit", zegt Laura. "Sinds begin april weet ik al dat er twee startplekken beschikbaar zijn voor de dames H5, de categorie waarin ik uitkom. Er waren maar twee mensen die aan de eisen voldaan hebben. Als een verrassing komt het dus niet, maar het moet natuurlijk wel uitgesproken worden. Ik ben blij dat dat moment nu eindelijk daar is."

Eigenlijk is de blik van Laura ook al een tijd op Rio gericht. "Al in mei of juni vorig jaar heb ik aan de eisen voldaan en na het WK kon deelname me niet meer ontgaan. Vanaf toen gold voor mijn gevoel hetzelfde als nu, alleen het oplopen van een zware blessure kan mij nog uit Rio houden. Daar zal ik op 14 september de tijdrijden rijden en een dag later op 15 september de wegwedstrijd. Mijn doel is om in beide wedstrijden op het podium te eindigen."

Natuurlijk is een medaille halen niet zomaar gedaan, maar Laura kent haar kansen ook. "Ik zie mezelf, ondanks mijn WK-titel, niet als topfavoriet op de tijdrit. Het parcours is geheel vlak en zowel vorig jaar als dit jaar in Oostende is gebleken dat Dorothee Vieth dan moeilijk te verslaan is. Daar leg ik me natuurlijk niet zo maar bij neer. Ik zal er alles aan doen om wederom op het juiste moment te pieken en de belangrijkste wedstrijd van dit jaar te winnen. Ik wil de optimale race rijden in optimale conditie/vorm." In de wegwedstrijd is er voor Laura dan een tweede kans. "Daar zie ik Andrea Eskau als belangrijkste favoriet. In een directe sprint heb ik haar nog nooit weten te verslaan. We zullen zien wat er in Rio gebeurt. Ook op de tijdrit moet ik haar niet vergeten, dat bleek wel in Oostende en Keulen dit jaar."

Voorbereiding
In haar voorbereiding op Rio rijdt Laura diverse wedstrijden. Zo deed ze afgelopen zaterdag mee aan de Utrecht NHC. Daar won Laura, maar bij afwezigheid van Jennette Janssen kwam dat niet als een verrassing. "Ik stelde daarom een trainingsdoel, om toch het maximale eruit te halen. Bij het zien van de startlijst bepaalde ik bij wie ik wilde blijven, een man die ik soms net wel en soms net niet kan volgen. Ik kwam met hem in een groep van in totaal vijf rijders te zitten, inclusief mijzelf. Er werd niet echt samengewerkt en dus wisselde het tempo sterk. Voor mij werd het dus een soort intervaltraining. Het lukte bij te blijven en daarmee een goed gevoel aan de wedstrijd over te houden."

De eerstvolgende wedstrijd is zaterdag al. In Bladel gaat Laura om 14.05 uur van start op het Nederlands kampioenschap. De titelstrijd op de tijdrit wordt een week later georganiseerd, op zaterdag 2 juli in Emmen.

Foto: Bert Willems