Voorbeschouwing: De Paralympische Spelen 2016

Portugal 2016 1In Rio de Janeiro worden de Paralympische Spelen woensdagnacht officieel geopend. Het begin van een mooi sportevenement, maar ook een eindpunt, want dit is het evenement waar iedereen naartoe heeft gewerkt. Ook Laura. Voor haar gaat het op woensdag 14 en donderdag 15 september gebeuren. De eerste dag rijdt ze de individuele tijdrit en een dag later staat de wegwedstrijd op het programma voor de handbikers. "Ik kijk er natuurlijk ontzettend naar uit en hoop mee te doen om de medailles in beide wedstrijden."

De opening mist Laura wel. "We reizen nu van Portugal naar Brazilië en dus kunnen we niet bij de opening zijn. In Portugal hebben we het voorbereidende trainingskamp gedaan voor de Paralympische Spelen. We trainden eigenlijk zoals gebruikelijk en het was daarbij nu een kwestie van de puntjes op de i te zetten. Daarnaast hebben we de handbikes in orde gemaakt en de laatste dingetjes afgesteld. Maar het meeste was al gedaan voor we naar Portugal vertrokken."

De trip naar Rio zorgt nog wel voor wat werk. Vooral om alles mee te krijgen, want het is niet zomaar wat. "Mijn twee handbikes gaan natuurlijk allebei mee. Daar komen dan de bijhorende wielen voor de trainingen, de tijdrit en de wegwedstrijd bij. Dat zijn er tien in totaal. Zo krijg je al met al wel een indrukwekkende hoeveelheid bagage, want daarnaast moeten natuurlijk ook mijn koffer, een tas en nog handbagage mee. Dat kost wel even wat tijd met het inchecken."

Portugal 2016 3'Meedoen om de medailles'
Allemaal leuk en aardig natuurlijk dat reizen, maar waar het om gaat is het neerzetten van een goede prestatie. Maar wat is die dan in Laura's ogen? "Ik wil meedoen voor de medailles, dat zeker. Maar het eerste dat ik wil is een zo optimaal mogelijke tijdrit neerzetten. Wat dat oplevert is heel moeilijk te zeggen. Iedereen zal zijn beste beentje voor zetten." En dan is er nog de wegwedstrijd. Laura: "Eigenlijk vind ik die moeilijker te voorspellen. De afgelopen jaren heb ik laten zien dat ik ook daar mee doe om de medailles, maar ook hier heeft de concurrentie niet stil gezeten. We gaan zien hoe het loopt en daarbij wil ik ook zeker gaan genieten van de wedstrijden. Op die manier hoop ik het beste resultaat dat erin zit neer te zetten."

Volg Laura
Wil je Laura volgen tijdens de Paralympische Spelen? Dat kan natuurlijk! Allereerst zit je geramd bij TeamNL. Zij verzorgen namelijk al het nieuws over en rond de Nederlandse sporters die actief zijn op de Olympische Spelen en Paralympische Spelen. Op hun website www.teamnl.org ben je dan ook aan het juiste adres. En dan is er natuurlijk nog de NOS. Op hun speciale pagina NOS.nl/PS2016 streamen zij zoveel mogelijk wedstrijden en hopelijk ook die van Laura. Ook op NPO 1 zal dagelijks meermaals aandacht zijn voor de Paralympische Spelen.

Laura komt dus twee keer in actie. Daarbij is het wat lastig om nu al in te schatten hoe laat dat zal zijn met de tijdrit. Op woensdag 14 september worden alle tijdritten afgewerkt tussen 13.00 en 16.30 uur Nederlandse tijd. Donderdag 15 september start de wegwedstrijd van Laura om 17.15 uur Nederlandse tijd.

Portugal 2016 2