Opnieuw zilver in Paralympische wegwedstrijd

Paralympische Spelen 2016 2Een dag nadat ze brons won op de tijdrit, heeft Laura bij de Paralympische Spelen nog een medaille binnen weten te halen. In de wegwedstrijd deed ze het zelfs nog beter. Ze greep het zilver achter Andrea Eskau. De Duitse reed in de finale weg. Met Jennette Jansen stond ook nog een tweede Nederlandse op het erepodium. Ook in 2012 won Laura zilver achter Eskau. Toen waren de verschillen echter een stuk groter. "Ik vind het fantastisch dag we met zijn tweeën op het podium stonden", aldus Laura vanuit Rio. "We moesten in Andrea wederom onze meerdere erkennen in een wegwedstrijd, maar mogen tevreden zijn met het resultaat."

Jansen was de aanstichtster van een hoog tempo in het begin van de wedstrijd. "Jennette zette bij de start aan en sloeg direct een gaatje. Niemand reageerde echt, maar haar laten rijden deden ze ook niet. Ik zat in het groepje en hoefde niet te doen. Jennette zat immers op kop. Na driekwart ronde van de eerste van drie rondes werden zij en de Zweedse die achter haar was aangesprongen weer ingerekend. Dat was het moment dat het volledig stil viel."

Het viel zelfs zo stil dat de jury moest ingrijpen. "Het tempo was zo laag dat de wedstrijd die vijf minuten na ons was gestart ons inhaalde. Daarop werd onze koers geneutraliseerd, tot die andere wedstrijd was gepasseerd en de afstand tussen bieden weer voldoende groot was. Maar ook na het hervatten van de wedstrijd kwam de snelheid er niet in. Er waren te weinig mensen die iets wilden doen."

Versnellen en vertragen
Al vroeg in de laatste ronde begon ook het zoeken van de posities al. Laura: "Ik wilde achter de Amerikaanse gaan rijden, maar als ik vertraagde deed zij dat ook. Dam maar ervoor, dacht ik. Alleen versnelde zij ook weer op het moment dat ik dat deed. Uiteindelijk lukte het toch ergens om haar voorbij te gaan en op zes kilometer van de finish had ik zelf een kleine voorsprong." Helaas niet vor lang. "Er kwam direct een reactie en ik werd al snel weer ingelopen."

Extra glans
De sprint was dus op komst. "Tot twee kilometer van de streep reden we met twee Nederlandse dames en de Amerikaanse dame naast elkaar op kop. Toch lukte het Eskau om nog een gaatje te vinden en zij plaatste een demarrage. We reageerden direct, maar kregen het gat niet meer dicht. Ik wist de anderen die in eerste instantie voor mij zaten nog wel te passeren en ging als tweede de laatste kilometer in. Die plek heb ik vast weten te houden tot de finish. Eenmaal over de streep keek ik snel achterom om te zien of Jennette ook het podium had gehaald. Dat het haar gelukt was om derde te worden gaf ook mijn medaille extra glans."