Terugblikken en vooruit kijken na een Paralympisch jaar

WILHELMINAPARK 2016 227Het afgelopen jaar was een bijzondere. De Paralympische Spelen maken eens in de vier jaar toch net wat meer los. Al is het alleen al omdat het voor iedereen een hoofddoel is, waar lange tijd naar toegeleefd wordt. Met zilver en brons waren de Spelen in Rio voor Laura geslaagd. Een goed jaar om op terug te kijken. Daar is het nu een mooi moment voor, maar het is ook een mooi moment om juist vooruit te kijken. Dat doet Laura dan ook aan de hand van vijf vragen.

1. Het sportjaar 2016 is achter de rug. Wat is jou het meest bijgebleven van het afgelopen seizoen?

"Het meest voor de handliggende antwoord is natuurlijk mijn deelname aan de Paralympische Spelen. Maar ook de huldigingen na afloop hebben indruk gemaakt. Eind oktober heeft natuurlijk nog de huldiging in mijn woonplaats 's-Hertogenbosch plaatsgevonden. De gemeente verraste mij met de overhandiging van de sportpenning van de stad, een 'prijs' die de stad niet vaak uitreikt. Ik ben er trots op dat ik deze penning heb mogen ontvangen."

2.De Paralympische Spelen waren een absoluut hoogtepunt. Je pakt twee medailles. Hoe kijk je, nu we een tijdje verder zijn, terug op jouw deelname in Rio?

"Ik kijk nog steeds met een goed gevoel terug op de Paralympische Spelen in Rio. Ik ging voor goud, maar wist ook dat ik zowel op de tijdrit als in de wegwedstrijd naast het podium zou kunnen eindigen. Uiteindelijk moest ik mijn meerdere erkennen in de Duitse dames, maar ik heb alles gegeven wat ik op dat moment in mij had. Meer kon ik niet doen. Het brons op de tijdrit en het zilver in de wegwedstrijd zijn allebei resultaten waar ik blij mee ben en waar ik trots op ben."

3.Zo´n paralympisch jaar is toch anders dan een ander seizoen. Wat verschilt er in jouw ogen van andere seizoenen?

"Nog meer dan in de jaren waarin we wereldkampioenschappen hebben, wil iedereen op zijn best zijn. Er is extra budget beschikbaar voor een zo optimaal mogelijke voorbereiding, waaronder trainingskampen, testen, begeleiding, materiaal, et cetera. Ook de aandacht voor de wedstrijden tijdens de Paralympische Spelen is vele malen groter dan voor de wereldkampioenschappen. Voor mij hoort bij (een resultaat op) de Paralympische Spelen ook een huis vol bloemen na afloop, zoveel dat het zoeken is naar vazen en een plaatsje in huis om de boeketten neer te zetten. Iets wat ik overigens erg leuk vind en waar ik van geniet."

4.Met Rio achter de rug zit er ook weer een cyclus van vier jaar op. Gaat jouw vizier nu op Tokio? Hoe gaat zoiets in zijn werk qua plannen?

"Een cyclus van vier jaar is een lange periode. Voorafgaand aan de Paralympische Spelen in Rio was het plan om in de loop van 2017 te bepalen of ik nog voor Tokio wil gaan. Toch heb ik daar nu al over nagedacht. Ik kijk inmiddels vooruit naar Tokio en ben volop plannen aan het maken. Ik vind het handbiken nog steeds ontzettend leuk en heb over het algemeen veel plezier in het trainen. Onlangs is bekend geworden dat de wereldkampioenschappen in 2019 in Nederland (Emmen) zullen zijn. Dat lijkt me heel gaaf, rijden voor eigen publiek op de wereldkampioenschappen. Voorwaarde is wel dat ik fit blijf, mijn man erachter staat, ik over voldoende middelen (sponsoren) kan beschikken om optimaal te trainen en ik het plezier in het rijden van wedstrijden en in het trainen behoud."

5. Wat staat er de komende maanden op de planning?

"De wintermaanden besteed ik aan het afronden van het manuscript van mijn proefschrift. Het moet er eindelijk maar eens van komen dat dat af is. En dat moment komt steeds dichterbij. Daarnaast heb ik de trainingen weer hervat. Voor nu betekent dat dat ik op de handbike train, krachttraining doe en zwem. Daarnaast werk ik mijn plannen uit en probeer ik alles op de rit te zetten voor de komende jaren."

Laura merkt het zelf al op; Er zijn ook heel wat huldigingen en nominaties. Zo werd ze eind december uitgeroepen tot Limburgs sporter van het jaar in de categorie 'sporter met een beperking'. In diezelfde provincie is Laura ook genomineerd voor de Vrouw in de Media Award. Daarop kan nog tot en met 22 januari gestemd worden via www.vrouwindemedia.nl.