Het rood-wit-blauw weer om de schouders

NK weg 2017In de gemeente Montferland reden we zondag het Nederlands kampioenschap. Een lastig parcours van 16,6 kilometer moesten we twee keer rijden, ofwel 33,2 kilometer. Daarbij gingen we met alle handbikers tegelijk van start en zaten we tot het eerste klimmetje met een behoorlijk groep bij elkaar. Op die klim wordt het veld vervolgens uiteen geslagen en is het mijn concurrente Jennette Jansen die bij me weg probeert te rijden, maar ik kan volgen en vanaf dat moment rijden we samen.

Een man die ons op het 'vlakke' voorbij komt kunnen we niet volgen. Hij gaat te hard. We dwingen elkaar om de beurt op kop. Bij de lange beklimming plaatst Jennette wederom een aanval. Ik kan hem pareren, zij het op dat moment met moeite. Had zij langer volgehouden, dan had ik het op dat moment heel moeilijk gekregen. Maar ook voor haar lijkt het te vroeg op die beklimming en ze valt stil. Ook op de twee volgende stukjes omhoog probeert Jennette aan te vallen. Ik volg makkelijk. En dan hebben we de eerste ronde erop zitten.

Opnieuw komen we op het klimmetje met de klinkers. Wederom volgt een aanval van Jennette. Ik was erop bedacht en heb geen enkele moeite om haar wiel te houden. Ik ga steeds beter rijden. Op het stuk weg naar Beek heb ik opeens een klein gaatje. Ik trek door. Jennette komt niet direct in mijn wiel, maar ik kom ook niet echt weg. Het geeft me wel vertrouwen. Bij de lange beklimming verwacht ik een volgende aanval. Deze blijft uit. Ik rijd in een stevig maar steady tempo omhoog. Tot de finishstraat gebeurt er dan eigenlijk weinig. Jennette deelt nog een klein speldenprikje uit, maar er zit weinig achter.

Het komt aan op een sprint. Ik draai op kop de finishstraat op en rijd in wederom een stevig maar gecontroleerd tempo omhoog. Ik verwacht een aanval, maar die komt er niet. Op 250 meter van de streep zie ik dat ik een klein gaatje heb. Ik zet aan en rijd volle bak naar de streep. Op vijftig meter van het einde weet ik dat de titel voor mij is. Ik ben dolblij. Ik heb de trui weer terug. Woensdag is het NK tijdrijden en ik ga natuurlijk voor de dubbel.

Laura