Op WK naar zilveren medaille in tijdrit

WK 2017 tijdritBij de wereldkampioenschappen paracycling heeft Laura donderdagochtend de zilveren medaille gewonnen in de tijdrit. In het Zuid-Afrikaanse Pietermaritzburg bleek de Duitse Andrea Eskau over 15,5 kilometer onklopbaar. Zij was 1.19 minuten sneller dan Laura. Op haar beurt was Laura ruim een minuut rapper dan landgenote Jennette Jansen, die beslag wist te leggen op het brons. "Ik ben onderweg niet te vroeg stuk gegaan, maar was aan de finish wel helemaal stuk, dus dat is goed."

Het was een lastig parcours van 7,75 kilometer, waarop de tijdrit verreden werd. Twee ronden moesten daarbij afgelegd worden, met daarin heel wat hoogtemeters. "Het eerste klimmetje was kort, maar voor mij heel pittig", vertelt Laura. "Daarna kon ik goed snelheid maken. De klim naar het keerpunt ging goed. Ik kon goed omhoog komen, moest even bijschakelen toen het afvlakte, om daarna weer een klein stukje pittige te klimmen. Bovenop lag het keerpunt."

En dan ben je boven, maar je moet ook nog naar beneden. "Daar hadden we dan weer de wind tegen, dus van uitrusten was geen sprake, waarna de laatste klim van de eerste ronde volgde. Ook daar kwam ik goed boven. En zo begon het weer opnieuw, na een korte afdaling. In de tweede ronde kon ik gelukkig ook goed doortrekken."

Laura bleef vervolgens haar tempo zo hoog mogelijk houden. "In de laatste klim heb ik alles gegeven, kon ik nog steeds vermogen leveren en snelheid maken, maar alles deed zeer. Het was daarna nog maar een klein stukje. Ook daarin trok ik weer vol door en ik was ook echt helemaal kapot aan de streep. Daar heb ik mijn fiets ook in een kleine versnelling gezet, om snakkend naar adem het punt op te zoeken waar ik het parcours af kon."

De tweede plaats is er één waar Laura absoluut mee kan leven. Zo realistisch is ze zeker. "De tijden wist ik niet direct, maar wel dat ik tweede was geworden. En dat op toch wel een aanzienlijke afstand van Andrea. Zij is het hele seizoen sneller geweest, dus dat was ook geen verrassing. Toch was ik vol vertrouwen naar dit WK gegaan. En dat ben ik nog. Zaterdag ga ik er in de wegwedstrijd opnieuw voor!"