Goede WK-generale in Delden

Delden 2018 2Voor Laura is de week goed begonnen. Maandag kreeg ze eerst te horen dat ze definitief is opgenomen in de WK-selectie en vervolgens won ze ’s avonds het Handbikecriterium Delden. “Een mooie dag”, vertelt ze. “Dat ik naar de wereldkampioenschappen mag, dat wist ik eigenlijk al wel, maar het is toch altijd mooi als de officiële bevestiging er ook is. Het is hoe dan ook altijd weer speciaal om deel te nemen aan een WK. Ik kijk er dan ook naar uit om in Italië in actie te komen.”

In Delden tankte Laura nog maar wat extra vertrouwen met het oog op haar komende trip. Ze won afgetekend, maar liet bovenal gewoon een goede vorm zien. “Ik kan met vertrouwen richting de wereldkampioenschappen afreizen, als ik kijk hoe ik in Delden reed. Maar dat mag ook wel, want het is op dit moment nog maar negen dagen totdat de tijdrit is. Mijn rijden in Delden heeft wel bijgedragen aan het vertrouwen voor de WK.”

Waar de Twentse Rolstoelvierdaagse vanwege de extreme warmte werd afgelast, ging het handbikecriterium dat traditioneel voorafgaand aan die vier dagen gehouden wordt, maandagavond wel door. Laura: “Het was weer heel mooi in Delden! Er heerst altijd een gezellige sfeer en er staat veel publiek langs de kant. Daarbij was het qua warmte voor ons juist wel prima te doen. Ik denk dat de toeschouwers het misschien wel zwaarder hadden met de temperaturen.”

WK-sfeer
Die toeschouwers zorgden er ook voor dat het voor de rijders erg leuk was. “In Delden is de sfeer altijd ontzettend goed en dat zorgt ervoor dat ik ook altijd afreis, als de wedstrijd in mijn planning past. In Italië gaat er ook zoveel publiek zijn als hier. Dat zegt wel wat over Delden. Ik denk dat in Italië dezelfde sfeer gaat heersen, gezien mijn ervaring met de World Cup’s die ik daar gedaan heb. Vaak is het bij een WK minder druk.”

Concurrentie
De wereldkampioenschappen worden van 2 tot en met 5 augustus in Maniago georganiseerd. Daar kan Laura ook de concurrentie van Andrea Eskau weer verwachten. “Andrea was er in Oostende, maar in Emmen niet”, vertelt ze over haar Duitse tegenstandster. “Op het WK is ze er weer bij. Reken maar dat ze getraind en klaar aan de start staat. Ik klopte haar in Oostende ruimschoots, maar toen kwam ze wel uit de Winterspelen, waar ze in actie kwam op de biatlon. Ze had dus wel een goede conditie, maar nog niet zo heel veel uren op de handbike gemaakt.”

Foto: Janna de Vries