WK Maniago op punt van beginnen

WK Maniago 2018 1In Maniago worden vanaf donderdag tot en met zondag de wereldkampioenschappen para cycling verreden. Ook Laura komt in actie in het stadje dat in het noorden van Italië ligt, niet ver van de grote stad Udine. En waar ook de grens met de Dolomieten ligt, laat het zich raden dat het weleens een lastig WK kan worden. Na de twee zilveren medailles in 2017, hoopt Laura dit jaar op meer, maar de concurrentie is sterk. Op donderdag 2 augustus rijdt ze de tijdrit. Zaterdag 4 augustus staat voor haar de wegwedstrijd gepland.

De vraag is dus; is het parcours zwaar? "Ja, dat is het", vertelt Laura. Ze is al met de KNWU selectie in Maniago neergestreken en heeft de parcoursverkenning inmiddels achter de rug. "Het is een ronde van 13,6 kilometer lang. Bij de tijdrit moet ik één ronde rijden en bij de wegwedstrijd rijden we diezelfde ronde vier keer. Vlak is het niet en daarmee wordt, zeker in de tijdrit, indelen heel belangrijk."

Het is dus een uitdagende ronde. Laura: "De meeste hoogtemeters zitten in de eerste helft. De klimmetjes die erin zitten zijn niet super steil of lang, maar maken het wel tot een pittig en uitdagend parcours. En waar geklommen wordt, moet je natuurlijk ook weer dalen. Er zitten dus ook heel snelle stukken in het parcours."

Verwachtingen
Vorig jaar was er twee keer het zilver. Wat is er dit jaar mogelijk? "Ik hoop strijd te kunnen leveren om de titels. Laat ik daarbij eerst maar eens een goede tijdrit rijden. Dan gaan we zien wat dat waard is. Dit seizoen heb ik nog maar één keer tegen mijn belangrijkste concurrente, Andrea Eskau, gereden. Dat was echter op een niet te vergelijken parcours en op een niet te vergelijken moment in het seizoen. De uitslag van die wedstrijd zegt dus weinig over mijn kansen."

De wedstrijden van de WK zijn via een livestream te volgen op www.maniago2018.it.

Parcours Maniago

Foto: Bert Willems