Wereldtitel tijdrijden in Maniago!

WK 2018 tijdrit 2Voor de derde keer in haar carrière is Laura er donderdag in geslaagd om wereldkampioene tijdrijden te worden. In het Italiaanse Maniago wist ze haar grootste rivale, de Duitse Andrea Eskau, ruim te verslaan. Laura legde het lastige 13,6 kilometer lange parcours af in 22.41:37 minuten. Daarmee was ze een minuut en zeven seconden sneller dan Eskau. "Ik kon na afloop niet geloven dat ik met meer dan een minuut verschil had gewonnen." In 2011 en 2015 wist Laura ook al wereldkampioene te worden in de rit tegen de klok.

Waar de warmte een rol leek te spelen, kregen de deelnemers in Maniago juist met heel ander weer te maken. "Tijdens het inrijden kwam het plots met bakken uit de lucht", vertelt Laura. "Ook waaide het hard. Ik zou met dichte wielen rijden, maar één van de mechanhiekers was met mijn reservewielen naar de start en die kwam plots terugrennen en zei; 'Ik ga je wielen wisselen, de dranghekken vliegen door de lucht'. Ik wilde net gaan warmrijden, maar stelde dat een minuutje uit om toch die willen nog te wisselen."

Nog voor de start van Laura werd het droger, maar er waren nog genoeg natte plekken op het parcours en dat maakte het juist verraderlijk. "Door de nattigheid kwam ik ook niet goed weg van het startpodium. Mijn wiel slipte een paar keer door, maar daarna had ik de slag snel te pakken. Ik kwam goed op snelheid en kon opschakelen. De lijnen en accenten hadden de bondscoach en ik goed doorgesproken. Op de juiste momenten gaf hij vanuit de volgauto nog aanwijzingen."

'Ik voelde nog niets'
En het gaat goed, zo merkt Laura zelf. "Ik voelde nog niets, toen ik al op een zwaar stuk zat. Ik wist wel dat het nog ver was, maar het ging gewoon lekker. Dat gaf wel echt vertrouwen. Na een kort stukje afdalen moesten we een klimmetje op, waar ik ook een paar tellen op adem kon komen daar naartoe, omdat ik een haakse bocht moest nemen. Na die klim zat het eerste zware stuk erop en moest ik goed doorrijden en me concentreren. Op de rotonde moest ik namelijk niet uit de bocht vliegen en er volgde een lange brug. Daar was ik de mechanieker dankbaar, want zelfs met deze wielen voelde ik de wind nog aan de handbike trekken."

WK 2018 tijdritEr volgden twee zware kilometers. "Lange tijd liep het parcours daar licht op, maar na die eerste negen kilometer voelde ik dat wel. Ik wist mijn tempo goed vast te houden en met nog drie kilometer te gaan kreeg ik mijn handbike ook weer op snelheid. Doordat ik op een kilometer van de streep met veel snelheid bij een viaduct aankwam, ging die vrij gemakkelijk. Op driehonderd meter van de finish volgde nog een haakse bocht op keitjes. Daar nam ik geen risico en ik gaf nog één keer alles tot de finish."

'Andrea kreeg een twee voor haar naam'
Dat is het moment dat Laura moet wachten. Ze is namelijk als eerste van haar categorie gestart. "Ik kwam uitgeteld over de streep, maar het wachten duurde wel lang. Ik had echter geen idee hoe lang dat was en was dus een beetje afhankelijk van de speaker, toen Andrea over de streep kwam. Maar ik hoorde hem niets zeggen. Tot ik het scorebord zag; Andrea kreeg een twee voor haar naam en dat betekende dat ik gewonnen had. Fantastisch!"

Groter is nog de blijdschap als Laura ook ziet met hoeveel voorsprong ze had gewonnen. "Dat was ongelooflijk. Bij de World Cup in Oostende was het verschil tussen ons gelijk, maar dat parcours was wel ruim vier kilometer langer. Bij de huldiging heb ik vervolgens echt genoten. Daar was ik overigens niet de enige Nederlandse deelnemer die het volkslied te horen kreeg. Ook drie andere Nederlandse deelnemers zijn wereldkampioen geworden."