Met banddikte verslagen in strijd om tweede wereldtitel

WK 2018 wegwedstrijdNadat ze donderdag de wereldtitel pakte in de tijdrit, heeft Laura in de wegwedstrijd van de wereldkampioenschappen zaterdag nipt naast de titel gegrepen. In het Italiaanse Maniago werd ze op de finish met een banddikte verschil geklopt door haar Duitse rivale Andrea Eskau. Laura moest dus genoegen nemen met het zilver. "Aan de ene kant baal ik, maar aan de andere kant ben ik ook trots dat ik er zo dicht bij zat. Dichterbij ben ik nog nooit geweest."

De wedstrijd begon zelfs al spannend voor Laura. Veel spannender dan de bedoeling was. "Ik dreigde zelfs even in de eerste meters te stranden", zo kijkt ze terug. "Mijn rem- en versnellingskabel, die aan mijn handvat zitten en dus mee ronddraaien, bleven ergens achter haken. Gelukkig trok ik ze niet kapot. Het duurde echter wel een paar kilometer voor ik het euvel voorgoed verholpen had. De kabels dreigden bij elke slag ergens achter te blijven haken. Uiteindelijk was de oplossing om een tie wrap iets te verplaatsen.

Het leverde verder geen problemen meer op en Laura kon haar weg goed vervolgen. "Omdat het na de start niet heel hard ging, had ik de tijd om het te repareren en kon ik het gaatje iedere keer ook gemakkelijk dichten. Vervolgens heb ik de eerste kilometers even rustig in het wiel gezeten, tot de eerste klim van ruim zevenhonderd meter. Daar heb ik het tempo opgevoerd. Andrea kon me volgen en samen waren we los."

Samen door
Met Eskau vervolgde Laura haar weg. "We zijn doorgereden, waarbij ik in de rondes die volgden meerdere pogingen heb gedaan om bij haar weg te rijden. Maar wat ik ook deed, helaas lukte het me niet om een gaatje te slaan dat groot genoeg was om daadwerkelijk het verschil te maken."

Finishfoto
Er zat dus niets anders op dan sprinten. "Die sprint was op steentjes en dat vond ik in mijn voordeel. En ja, wat moet ik eigenlijk nog aan de gemaakte foto toevoegen? Dicthterbij ben ik dus nog nooit geweest. Waar ik normaal op fietslengtes eindig in de sprint, was het verschil nu niet of nauwelijks waarneembaar. De tijdmeting gaf ook geen verschil aan en de finishfoto moest de doorslag geven. Helaas bleek die niet in mijn voordeel."

Foto: @UCI_Paracycling