Afscheid in het rood-wit-blauw

foto afscheid

Het is inmiddels mei 2021. Voorzichtig is er een wedstrijdkalender gemaakt. Hopelijk gaan deze wedstrijden door. Maar ik ben er niet bij. Op zaterdag 19 september 2020 nam ik afscheid van de wedstrijdsport. Dinsdag 15 september 2020 vond de eerste wedstrijd van het seizoen 2020 plaats, het NK tijdrijden. Ik prolongeerde hier mijn nationale titel op de tijdrit. Zaterdag 19 september vonden de Nederlandse kampioenschappen Paracycling op de weg plaats. Ook hier was ik uittredend kampioen en wist ik mijn titel te prolongeren. Dit betekent dat ik weer een jaar lang het rood-wit-blauw mag dragen. Voor mij was het een speciaal Nederlands kampioenschap. Na de wedstrijd heb ik namelijk bekend gemaakt dat het mijn laatste wedstrijd was. Ik neem niet meer deel aan wedstrijden. Naar dit besluit ben ik sinds mei 2019 gegroeid.

 

Nog één paralympische cyclus en dan zou ik stoppen

In 2017 ben ik nog éénmaal begonnen aan een paralympische cyclus, met als doel mijn carrière te beëindigen na de Paralympische Spelen in Tokio. Door een wijziging in het classificatiereglement werd mijn weg naar Tokio ruw afgesneden. Pogingen de internationale sportbond en het internationaal paralympisch comité (IPC) op andere gedachte te brengen, zijn niet gelukt. De internationale sportbond houdt voet bij stuk en het IPC heeft nog altijd niets van zich laten horen. Inmiddels verwacht ik geen reactie meer. En zeker geen positieve.

Na 16 jaar eindigt mijn handbikecarrière

Toen bekend werd dat er in 2020 toch nog een paar nationale wedstrijden gereden zouden worden, heb ik de knoop doorgehakt. Het is goed zo. Hier eindigt mijn topsportcarrière.

In die 16 jaar heb ik vele nationale titels mogen behalen. In die 16 jaar werd ik driemaal wereldkampioen tijdrijden, stond ik vele malen op het podium bij wereldkampioenschappen en wereldbekers. In die 16 jaar nam ik driemaal deel aan de Paralympische Spelen (Beijing, 2008; Londen, 2012; Rio de Janeiro, 2016). In Londen en in Rio won ik zilver op de weg en brons op de tijdrit.

Ik was nog éénmaal de beste van Nederland

Op 15 en 19 september 2020 heb ik, zoals een collega-handbiker het treffend schreef, nog één keer (of eigenlijk twee) laten zien wie in Nederland ook al weer de beste handbiker was. Om daarna mijn afscheid bekend te maken. 

Dat betekent overigens niet dat ik stop met handbiken... Ik zal nog steeds met de handbike naar mijn werk in Tiel fietsen, weer of geen weer. Ook op andere stap ik nog vaak in mijn handbike. Maar ik zal andere doelen stellen, een lange toertocht rijden bijvoorbeeld.