Nieuws

Ook in tijdrit naar Nederlandse titel

NK tijdrijden 2017Nadat ze afgelopen weekend al Nederlands kampioene in de wegwedstrijd werd, is Laura woensdag in Montferland ook de winnares geworden van de nationale titelstrijd op de tijdrit. Ze legde het 13,2 kilometer lange parcours af in 22.30 minuten. Daarmee wist ze directe concurrente Jennette Jansen met een voorsprong van vijftig seconden naar de tweede plaats te verwijzen. "Dat het niveau van Jennette is toegenomen, geeft deze titel alleen maar meer waarde", keek Laura na afloop tevreden terug. "Ze heeft me in een tijdrit nog nooit verslagen, maar in Maniago zat ze maar 22 seconden achter me. Hier heb ikzelf in ieder geval goed gereden. Ik denk beter dan in Maniago en met deze titel ben ik zeker tevreden."

De renners kregen in de Achterhoek geen gemakkelijke tijdrit voorgeschoteld. "Het is een lastig parcours, maar ook heel mooi. Ik vind een vlak parcours misschien nog wel lastiger, want als je alleen maar lange rechte stukken hebt is het ook moeilijker om de concentratie vast te houden. Dat kan ik ook zeker wel, maar dit is misschien toch mooier." Toch was het ook oppassen geblazen, want je moet op een dergelijk parcours wel zorgen dat je de tijdrit goed in weet te delen. "Na de start zat ik hoog in mijn wattage en dacht ik dat ik dat niet vol ging houden. Maar het ging zo gemakkelijk. Het is eigenlijk heel goed gegaan."

Lees meer...

Het rood-wit-blauw weer om de schouders

NK weg 2017In de gemeente Montferland reden we zondag het Nederlands kampioenschap. Een lastig parcours van 16,6 kilometer moesten we twee keer rijden, ofwel 33,2 kilometer. Daarbij gingen we met alle handbikers tegelijk van start en zaten we tot het eerste klimmetje met een behoorlijk groep bij elkaar. Op die klim wordt het veld vervolgens uiteen geslagen en is het mijn concurrente Jennette Jansen die bij me weg probeert te rijden, maar ik kan volgen en vanaf dat moment rijden we samen.

Een man die ons op het 'vlakke' voorbij komt kunnen we niet volgen. Hij gaat te hard. We dwingen elkaar om de beurt op kop. Bij de lange beklimming plaatst Jennette wederom een aanval. Ik kan hem pareren, zij het op dat moment met moeite. Had zij langer volgehouden, dan had ik het op dat moment heel moeilijk gekregen. Maar ook voor haar lijkt het te vroeg op die beklimming en ze valt stil. Ook op de twee volgende stukjes omhoog probeert Jennette aan te vallen. Ik volg makkelijk. En dan hebben we de eerste ronde erop zitten.

Lees meer...

Leidster in World Cup naar Italiaans weekend

GP Rotterdam 2016Een dag na haar overwinning in de tijdrit, is Laura zaterdag tweede geworden in de wegrit van de World Cup in Maniago. De overwinning ging naar landgenote Jennette Jansen. Door haar tweede plaats en de winst van vrijdag, is Laura na dit weekend wel de leidster in het klassement van de World Cup. "We gingen samen met de H4 mannen van start en daarbij moest ik Jennette al snel laten gaan", kijkt Laura terug. "In eerste instantie bleef het verschil klein. Het kiezen van het verkeerde wiel maakte dat het verschil daarna snel groter werd. De man bij wie ik in het wiel zat moest het groepje laten gaan."

Vervolgens pakte de wedstrijd niet in Laura's voordeel uit. "Waar de rest van 'ons' groepje uiteindelijk aansluiting vond bij het groepje van Jennette, gold dat voor mij en de overgebleven man niet. Enige tijd bleef het gat ongeveer even groot, maar na drie rondes werd de voorsprong van Jennette groter. Op twee en een halve ronde van het einde kwam ik alleen te zitten, en naar ik later begreep Jennette ook. Mijn achterstand werd vanaf dat moment weer kleiner, maar was te groot om nog goed te kunnen maken."

Direct raak met tijdritzege in Italie

Maniago 2017In het Italiaanse Maniago heeft Laura vrijdagmiddag haar eerste World Cup overwinning van het seizoen geboekt. Ze verwees de Duitse Dorothee Vieth en landgenote Jennette Jansen naar de plaatsen twee en drie in de tijdrit over 11,4 kilometer. "Op een parcours dat vlak leek, maar niet vlak was", kijkt Laura terug. "Op de heenweg liep het licht naar beneden en op de terugweg dus omhoog. En we finishten op de kinderkopjes, onder natte omstandigheden. Tijdens de tijdrit kregen we met een fikse bui te maken. Maar hoewel het deelnemersveld wel sterk was, waren we ook maar met drie rijdsters. Er was dus niemand die een nadeel of voordeel had door het weer."

Slechts twee tegenstandsters had Laura dus, maar dat waren er wel twee van niveau. De overwinning kwam er dan ook niet zomaar. "Ik heb het gevoel dat mijn vorm goed is. Die van Dorothee wellicht wat minder, maar ze is nooit zomaar verslagen. Kijkend naar mijzelf was dit een lekkere tijdrit. Op de heenweg ging het 'makkelijk', waardoor ik me afvroeg of ik niet te voorzichtig van start ging. Maar op de terugweg kon ik goed doortrekken. Het laatste stuk was lastig." Zaterdag staat de wegwedstrijd op het programma in Maniago.

Meer artikelen...