Nieuws

Zilver met uitzicht op meer in Elzach

Elzacht 2015 tijdrit 2Aan haar rij podiumplaatsen in World Cup wedstrijden kan Laura weer een mooie klassering toevoegen. In Elzach is ze vrijdag tweede geworden in de tijdrit. Opnieuw was de Duitse Dorothee Vieth sneller, maar ditmaal bood het resultaat toch een mooi uitzicht. "In de laatste twee World Cup tijdritten bedroeg mijn achterstand op haar meer dan dertig seconden en nu waren het slechts ruim vier tellen", laat Laura weten. "Dat is een mooie opsteker. Deze tijdrit geeft moraal voor het WK van volgende week."

De tijdrit in Elzach was een lastige klimtijdrit over negen kilometer. "In plaats van in het rood-wit-blauw te starten, mocht ik in de witte leiderstrui van de World Cup rijden. Het was zwaar. Ik kwam geen moment goed in een ritme, omdat het stijgingspercentage wisselde van vlak tot maximaal vier procent op het einde. De laatste kilometer leek eindeloos te duren." Zaterdag wordt in Elzach de wegwedstrijd verreden.

Winst en mooie ereronde in Obdam

Obdam 2015Laura kan weer een overwinning bijschrijven op haar palmares. Ze toonde zich zondag de snelste in de Wielerronde van Obdam. Hoewel een zege nooit zeker is, leek het daar ditmaal toch een beetje op. "Ondanks dat ik niet als enige dame aan de start stond was vooraf duidelijk dat ik, pech en blessures voorbehouden, als winnares over de streep zou komen", zegt Laura. "Er stond dus weinig spanning op de wedstrijd. Voor mij betekende dit dat ik mezelf een trainingsdoel moest stellen. En dat is wat ik gedaan heb. Afhankelijk van hoe de start zou verlopen en waar ik terecht kwam, zou ik één van de beide ideeën die ik had uitvoeren."

Toch liep het anders dan Laura had gepland. "Vooraf had ik me ten doel gesteld iemand te volgen. Ik zat bij hem in het wiel, maar toen ik in de tweede ronde de kop overnam deed ik dat blijkbaar iets te hard, want de betreffende persoon kon niet volgen. Ik wist een voorliggend groepje bij te halen en daar in het wiel te gaan zitten. Tot het einde van de wedstrijd zijn we met z'n drieën gebleven. Tegen de wind in was het hard werken op kop, maar ook met de wind mee moest ik flink aan de bak. Dan werd het tempo aardig opgeschroefd. In de laatste ronde hebben we nog een soort van sprint gereden, maar aangezien we alle drie in een andere categorie geklasseerd zouden worden deed deze er eigenlijk niet toe. Ook dat was uiteindelijk training."

Lees meer...

Ook nationaal kampioene op de weg

NK weg Bladel 2015Na afgelopen woensdag al Nederlands kampioene te zijn geworden op de tijdrit, heeft Laura zaterdag ook de wegwedstrijd van het NK gewonen. Na een uur en een ronde koersen wist ze in Bladel te winnen van Jennette Jansen. "We reden daar op een drie kilometer lang parcours", laat Laura weten. "Daarbij liep het uit op een sprint en wist ik opnieuw Nederlands kampioene te worden. Een titel binnenhalen is natuurlijk altijd mooi."

Titelprolongatie bij NK tijdrijden in Emmen

NK tijdrijden 2015Bij de NK wielersportweken in Emmen heeft Laura woensdagochtend haar nationale tijdrittitel geprolongeerd. In de rit tegen de klok, waarbij gestart werd in Nieuw Amsterdam en de finish in Emmen lag, bleek Laura de snelste. Op het podium kreeg ze Jennette Jansen als tweede en Petra Garnier als derde met zich mee. Laura legde het 18,4 kilometer lange parcours af in 30.17 minuten. Daarmee was ze een minuut sneller dan Jansen.

De dag begon vroeg, want Laura ging al om 9.04 uur van start. "Daarbij mocht ik als laatste van onze categorie van start en na acht kilometer had ik al door dat ik dichter bij Jennette kwam", vertelt ze. "Dan moet je het gat niet te snel dicht willen rijden, want dan loop je het risico om jezelf op te blazen. De kunst was dus om rustig te blijven. Terwijl de motoren er na zo'n dertien kilometer tussenuit gingen, duurde het nog tot kilometer zeventien voor ik haar ook daadwerkelijk passeerde. Aangezien ik de drie voor mij gestarte deelnemers allemaal heb ingehaald, kon ik juichend over de streep, want ik wist dat er geen vrouw meer na mij was gestart. Daarnaast hadden wij ook geen deelnemers met een correctiefactor."

Lees meer...

Meer artikelen...