Nieuws

Wereldtitel tijdrijden in Maniago!

WK 2018 tijdrit 2Voor de derde keer in haar carrière is Laura er donderdag in geslaagd om wereldkampioene tijdrijden te worden. In het Italiaanse Maniago wist ze haar grootste rivale, de Duitse Andrea Eskau, ruim te verslaan. Laura legde het lastige 13,6 kilometer lange parcours af in 22.41:37 minuten. Daarmee was ze een minuut en zeven seconden sneller dan Eskau. "Ik kon na afloop niet geloven dat ik met meer dan een minuut verschil had gewonnen." In 2011 en 2015 wist Laura ook al wereldkampioene te worden in de rit tegen de klok.

Waar de warmte een rol leek te spelen, kregen de deelnemers in Maniago juist met heel ander weer te maken. "Tijdens het inrijden kwam het plots met bakken uit de lucht", vertelt Laura. "Ook waaide het hard. Ik zou met dichte wielen rijden, maar één van de mechanhiekers was met mijn reservewielen naar de start en die kwam plots terugrennen en zei; 'Ik ga je wielen wisselen, de dranghekken vliegen door de lucht'. Ik wilde net gaan warmrijden, maar stelde dat een minuutje uit om toch die willen nog te wisselen."

Lees meer...

WK Maniago op punt van beginnen

WK Maniago 2018 1In Maniago worden vanaf donderdag tot en met zondag de wereldkampioenschappen para cycling verreden. Ook Laura komt in actie in het stadje dat in het noorden van Italië ligt, niet ver van de grote stad Udine. En waar ook de grens met de Dolomieten ligt, laat het zich raden dat het weleens een lastig WK kan worden. Na de twee zilveren medailles in 2017, hoopt Laura dit jaar op meer, maar de concurrentie is sterk. Op donderdag 2 augustus rijdt ze de tijdrit. Zaterdag 4 augustus staat voor haar de wegwedstrijd gepland.

De vraag is dus; is het parcours zwaar? "Ja, dat is het", vertelt Laura. Ze is al met de KNWU selectie in Maniago neergestreken en heeft de parcoursverkenning inmiddels achter de rug. "Het is een ronde van 13,6 kilometer lang. Bij de tijdrit moet ik één ronde rijden en bij de wegwedstrijd rijden we diezelfde ronde vier keer. Vlak is het niet en daarmee wordt, zeker in de tijdrit, indelen heel belangrijk."

Lees meer...

Goede WK-generale in Delden

Delden 2018 2Voor Laura is de week goed begonnen. Maandag kreeg ze eerst te horen dat ze definitief is opgenomen in de WK-selectie en vervolgens won ze ’s avonds het Handbikecriterium Delden. “Een mooie dag”, vertelt ze. “Dat ik naar de wereldkampioenschappen mag, dat wist ik eigenlijk al wel, maar het is toch altijd mooi als de officiële bevestiging er ook is. Het is hoe dan ook altijd weer speciaal om deel te nemen aan een WK. Ik kijk er dan ook naar uit om in Italië in actie te komen.”

In Delden tankte Laura nog maar wat extra vertrouwen met het oog op haar komende trip. Ze won afgetekend, maar liet bovenal gewoon een goede vorm zien. “Ik kan met vertrouwen richting de wereldkampioenschappen afreizen, als ik kijk hoe ik in Delden reed. Maar dat mag ook wel, want het is op dit moment nog maar negen dagen totdat de tijdrit is. Mijn rijden in Delden heeft wel bijgedragen aan het vertrouwen voor de WK.”

Lees meer...

Ook in wegwedstrijd Emmen naar de winst

World Cup Emmen 2018 2Afgelopen weekend reed Laura in Emmen de daar georganiseerde World Cup. Nadat ze eerst al de tijdrit won, was ze ook de beste in de wegwedstrijd. "Bij afwezigheid van de wereldkampioene was de wedstrijd om plek één eigenlijk niet spannend", zo vertelt ze. "Daarentegen werd er echt gestreden om het zilver en brons. Die twee rensters bleken aan elkaar gewaagd. Ik ben dan ook in de eerste groep meegereden, in de hoop dat ik een andere Nederlandse dame nog van dienst kon zijn."

En dat bleek inderdaad te kunnen. "In welke ronde het was weet ik niet meer, maar op een gegeven moment kwam zij vast te zitten onder de bumper van degene die voor haar reed. Ik had dit in de gaten en heb op haar gewacht. Het gat met de nummers twee en drie was toen al groot. Uiteindelijk heb ik haar teruggereden naar de kop van de wedstrijd."

Lees meer...

Meer artikelen...