Nieuws

Leidster in World Cup naar Italiaans weekend

GP Rotterdam 2016Een dag na haar overwinning in de tijdrit, is Laura zaterdag tweede geworden in de wegrit van de World Cup in Maniago. De overwinning ging naar landgenote Jennette Jansen. Door haar tweede plaats en de winst van vrijdag, is Laura na dit weekend wel de leidster in het klassement van de World Cup. "We gingen samen met de H4 mannen van start en daarbij moest ik Jennette al snel laten gaan", kijkt Laura terug. "In eerste instantie bleef het verschil klein. Het kiezen van het verkeerde wiel maakte dat het verschil daarna snel groter werd. De man bij wie ik in het wiel zat moest het groepje laten gaan."

Vervolgens pakte de wedstrijd niet in Laura's voordeel uit. "Waar de rest van 'ons' groepje uiteindelijk aansluiting vond bij het groepje van Jennette, gold dat voor mij en de overgebleven man niet. Enige tijd bleef het gat ongeveer even groot, maar na drie rondes werd de voorsprong van Jennette groter. Op twee en een halve ronde van het einde kwam ik alleen te zitten, en naar ik later begreep Jennette ook. Mijn achterstand werd vanaf dat moment weer kleiner, maar was te groot om nog goed te kunnen maken."

Direct raak met tijdritzege in Italie

Maniago 2017In het Italiaanse Maniago heeft Laura vrijdagmiddag haar eerste World Cup overwinning van het seizoen geboekt. Ze verwees de Duitse Dorothee Vieth en landgenote Jennette Jansen naar de plaatsen twee en drie in de tijdrit over 11,4 kilometer. "Op een parcours dat vlak leek, maar niet vlak was", kijkt Laura terug. "Op de heenweg liep het licht naar beneden en op de terugweg dus omhoog. En we finishten op de kinderkopjes, onder natte omstandigheden. Tijdens de tijdrit kregen we met een fikse bui te maken. Maar hoewel het deelnemersveld wel sterk was, waren we ook maar met drie rijdsters. Er was dus niemand die een nadeel of voordeel had door het weer."

Slechts twee tegenstandsters had Laura dus, maar dat waren er wel twee van niveau. De overwinning kwam er dan ook niet zomaar. "Ik heb het gevoel dat mijn vorm goed is. Die van Dorothee wellicht wat minder, maar ze is nooit zomaar verslagen. Kijkend naar mijzelf was dit een lekkere tijdrit. Op de heenweg ging het 'makkelijk', waardoor ik me afvroeg of ik niet te voorzichtig van start ging. Maar op de terugweg kon ik goed doortrekken. Het laatste stuk was lastig." Zaterdag staat de wegwedstrijd op het programma in Maniago.

Geslaagde test in Standdaarbuiten

Standdaarbuiten 2017Met een overwinning als mooi resultaat, is Laura zondag bij de Wielerronde van Standdaarbuiten aan haar seizoen begonnen. "Voor mij was het vooral een test hoe alles voelde", zo vertelt ze daarover. "Deze maandag vertrek ik namelijk naar Italiƫ, om daar vrijdag de tijdrit van de wereldbeker in Maniago te rijden en zaterdag de wegwedstrijd. In Standdaarbuiten heb ik het eerste half uur flink doorgetrokken. Daarna reed het hele veld op een ronde en heb ik, met het oog op de reis, wat gas terug gekomen. Het was zeker een geslaagde test en ik kijk uit naar de eerste World Cup."

Terugblikken en vooruit kijken na een Paralympisch jaar

WILHELMINAPARK 2016 227Het afgelopen jaar was een bijzondere. De Paralympische Spelen maken eens in de vier jaar toch net wat meer los. Al is het alleen al omdat het voor iedereen een hoofddoel is, waar lange tijd naar toegeleefd wordt. Met zilver en brons waren de Spelen in Rio voor Laura geslaagd. Een goed jaar om op terug te kijken. Daar is het nu een mooi moment voor, maar het is ook een mooi moment om juist vooruit te kijken. Dat doet Laura dan ook aan de hand van vijf vragen.

1. Het sportjaar 2016 is achter de rug. Wat is jou het meest bijgebleven van het afgelopen seizoen?

"Het meest voor de handliggende antwoord is natuurlijk mijn deelname aan de Paralympische Spelen. Maar ook de huldigingen na afloop hebben indruk gemaakt. Eind oktober heeft natuurlijk nog de huldiging in mijn woonplaats 's-Hertogenbosch plaatsgevonden. De gemeente verraste mij met de overhandiging van de sportpenning van de stad, een 'prijs' die de stad niet vaak uitreikt. Ik ben er trots op dat ik deze penning heb mogen ontvangen."

Lees meer...

Meer artikelen...