Nieuws

Derde in tijdrit Oostende na voorbereiding in Keulen

Oostende 2016 tijdritBij de World Cup in het Belgische Oostende is Laura vrijdag als derde geëindigd op de individuele tijdrit. Dat deed ze op een parcours, bestaande uit twee ronden van 8,35 kilometer. "Daarin zat eerst een bochtig deel en bestond het tweede deel van de ronde uit rechte wegen", kijkt Laura terug. "Daarin zat een keerpunt van 180 graden. Naar het keerpunt toe had ik vol de wind mee, maar op de terugweg dus vol de wind tegen. Dat maakte het zwaar. Ik gaf slechts twee seconden toe op Andrea Eskau en 36 tellen op winnares Dorothee Vieth. Zaterdag rijden we hier ook de wegwedstrijd."

Ter voorbereiding op de wedstrijden in Oostende deed Laura vorige week ook al mee aan de Cologne Classic in Keulen. "Ook daar werd ik derde in de tijdrit en was het podium precies hetzelfde als nu. Ook bij die tijdrit hadden we veel wind, in het eerste stuk tegen en in het laatste stuk mee. Voor de Duitse dames waarmee ik in de wegwedstrijd om de winst reed was het tevens het Duits kampioenschap. Andrea en Christiane Reppe deden daar het merendeel van het kopwerk. Dorothee volgde en ik heb slechts af en toe op kop gezeten. Maar het werd een eindsprint. Wederom moest ik daarin mijn meerdere in Andrea erkennen. De andere Duitse dames wist ik achter me te houden. We waren overigens met meer vrouwen gestart, maar de anderen moesten direct of later in de race bij ons lossen."

Ondanks pech winst in Marianne Vos Classic

Berg en Terblijt 2015In Wijk en Aalburg heeft Laura zaterdag de Marianne Vos Classic gereden. Met een overwinning op zak kon ze na afloop naar huis, maar dat had ook zomaar anders kunnen lopen. "Men had niet anders verwacht dan dat ik zou winnen en ikzelf eerlijk gezegd ook niet", zegt Laura. "Alleen pech kon me van de winst houden en dat leek ik nou precies te hebben. Daar al voor waren we met een recordaantal deelnemers van 38 gestart. Een mooi veld en iets later dan gepland gingen we van start voor onze wedstrijd over vijftig minuten en één ronde."

Het tempo in de wedstrijd lag hoog. "Ik moest een groep met mannen laten gaan, waarna ik nagenoeg de hele wedstrijd alleen heb gereden. Het weer was fantastisch en voor Wijk en Aalburgse begrippen stond er weinig wind. Maar ik kreeg dus pech. Een kant van mijn bumper brak af. Hij bleef zitten, maar iedere ronde maakte hij meer kabaal, zeker op de steentjes. Vervanging van de bumper bleek tijdens de wedstrijd niet nodig, omdat hij aan de andere kant bleef zitten en nog steeds functioneerde. Zo kon ik dus toch mooi naar de zege rijden."

Goed van start in nieuwe seizoen

GP Rotterdam 2016Op het parcours van RWC Ahoy heeft Laura zaterdag haar eerste wedstrijd van het seizoen gereden, de Grote Prijs van Rotterdam. "Een druk bezochte wedstrijd met meer dan veertig deelnemers", vertelt ze. In dat deelnemersveld bestaande uit mannen en vrouwen ging Laura dus van start. "Ik was goed weg en bleek bij de start mijn concurrenten allemaal al gelost te hebben. Dat was een scenario waar ik niet op had gerekend."

Het wilde ook niet zeggen dat de wedstrijd er daarmee al min of meer op zat voor Laura. Ze moest weldegelijk aan het werk voor de winst. "In het begin kwam mijn belangrijkste concurrente weer dichterbij. Samen met een andere rijder heb ik het tempo van het groepje waarin ik zat iets opgevoerd om de afstand langzaam te vergroten. Dat bleek genoeg voor de overwinning in mijn eerste wedstrijd van het seizoen."

Foto: Bert Willems

Limburg's sporter met beperking van 2015

Sportprijs Limburg 2015Dankzij haar goede prestaties in het afgelopen seizoen is Laura uitgeroepen tot 'Limburg's sporter met een beperking' van het jaar. In die categorie nam ze het bij de Sportprijs Limburg op tegen amazone Nicole den Dulk en wheeler Desiree Vrancken. Laura werd genomineerd omdat ze goud won bij de tijdrit op het WK en ook het eindklassement van de World Cup op haar naam schreef. Daarnaast won Laura zilver op de wegwedstrijd van het WK, werd ze zowel op de weg als op de tijdrit Nederlands kampioene en veroverde bij de World Cup's drie keer goud en vier keer zilver.

Meer artikelen...