Nieuws

Eindzege wereldbeker veilig gesteld in Canada

World Cup Canada 2018 1In het Canadese Baie-Comeau heeft Laura afgelopen weekend haar eindzege in de World Cup veiliggesteld. Waar ze de wedstrijden eigenlijk alleen maar uit hoefde te rijden, was zelfs dat uiteindelijk niet eens nodig geweest. Laura bleek namelijk de enige uit haar H5 klasse die de moeite had genomen om naar Canada af te reizen. "Dat maakt het lastig om iets over de wedstrijden te zeggen, maar ik ga het toch doen", zo vertelt ze. "Want ondanks het gebrek aan tegenstand was het een leuke wedstrijd."

Waar alle andere vrouwencategorieën de tijdrit over één ronde reden, moest Laura er juist twee. "Het parcours was uitdagend! Het begon licht oplopend om vervolgens acht procent naar beneden te duiken. Onderaan de afdaling volgde een haakse bocht naar links. Op de stukken waar het vlak was speelde de wind nog een rol. Het ruim negen kilometer lange rondje was afwisselend, bochtig, met wind, een afdaling, oplopende stukken en een klim van acht procent. Die laatste was namelijk de weg die we ook afdaalden in het begin van het rondje. De klim begon ongeveer op vier kilometer van de meet."

Lees meer...

Met banddikte verslagen in strijd om tweede wereldtitel

WK 2018 wegwedstrijdNadat ze donderdag de wereldtitel pakte in de tijdrit, heeft Laura in de wegwedstrijd van de wereldkampioenschappen zaterdag nipt naast de titel gegrepen. In het Italiaanse Maniago werd ze op de finish met een banddikte verschil geklopt door haar Duitse rivale Andrea Eskau. Laura moest dus genoegen nemen met het zilver. "Aan de ene kant baal ik, maar aan de andere kant ben ik ook trots dat ik er zo dicht bij zat. Dichterbij ben ik nog nooit geweest."

De wedstrijd begon zelfs al spannend voor Laura. Veel spannender dan de bedoeling was. "Ik dreigde zelfs even in de eerste meters te stranden", zo kijkt ze terug. "Mijn rem- en versnellingskabel, die aan mijn handvat zitten en dus mee ronddraaien, bleven ergens achter haken. Gelukkig trok ik ze niet kapot. Het duurde echter wel een paar kilometer voor ik het euvel voorgoed verholpen had. De kabels dreigden bij elke slag ergens achter te blijven haken. Uiteindelijk was de oplossing om een tie wrap iets te verplaatsen.

Lees meer...

Wereldtitel tijdrijden in Maniago!

WK 2018 tijdrit 2Voor de derde keer in haar carrière is Laura er donderdag in geslaagd om wereldkampioene tijdrijden te worden. In het Italiaanse Maniago wist ze haar grootste rivale, de Duitse Andrea Eskau, ruim te verslaan. Laura legde het lastige 13,6 kilometer lange parcours af in 22.41:37 minuten. Daarmee was ze een minuut en zeven seconden sneller dan Eskau. "Ik kon na afloop niet geloven dat ik met meer dan een minuut verschil had gewonnen." In 2011 en 2015 wist Laura ook al wereldkampioene te worden in de rit tegen de klok.

Waar de warmte een rol leek te spelen, kregen de deelnemers in Maniago juist met heel ander weer te maken. "Tijdens het inrijden kwam het plots met bakken uit de lucht", vertelt Laura. "Ook waaide het hard. Ik zou met dichte wielen rijden, maar één van de mechanhiekers was met mijn reservewielen naar de start en die kwam plots terugrennen en zei; 'Ik ga je wielen wisselen, de dranghekken vliegen door de lucht'. Ik wilde net gaan warmrijden, maar stelde dat een minuutje uit om toch die willen nog te wisselen."

Lees meer...

WK Maniago op punt van beginnen

WK Maniago 2018 1In Maniago worden vanaf donderdag tot en met zondag de wereldkampioenschappen para cycling verreden. Ook Laura komt in actie in het stadje dat in het noorden van Italië ligt, niet ver van de grote stad Udine. En waar ook de grens met de Dolomieten ligt, laat het zich raden dat het weleens een lastig WK kan worden. Na de twee zilveren medailles in 2017, hoopt Laura dit jaar op meer, maar de concurrentie is sterk. Op donderdag 2 augustus rijdt ze de tijdrit. Zaterdag 4 augustus staat voor haar de wegwedstrijd gepland.

De vraag is dus; is het parcours zwaar? "Ja, dat is het", vertelt Laura. Ze is al met de KNWU selectie in Maniago neergestreken en heeft de parcoursverkenning inmiddels achter de rug. "Het is een ronde van 13,6 kilometer lang. Bij de tijdrit moet ik één ronde rijden en bij de wegwedstrijd rijden we diezelfde ronde vier keer. Vlak is het niet en daarmee wordt, zeker in de tijdrit, indelen heel belangrijk."

Lees meer...

Meer artikelen...